Θέματα Πανελλαδικών Εξετάσεων Βιολογίας 2025

Τα φετινά θέματα της Βιολογίας στηρίχθηκαν κυρίως στα κεφάλαια 2, 4 και 6 του τεύχους Β του σχολικού βιβλίου. Είναι κλιμακούμενης δυσκολίας, αρκετές ερωτήσεις στηρίχθηκαν στη θεωρία του μαθήματος, όμως, ένα μέρος αυτών μπορούν να απαντηθούν μόνο από μαθητές που έχουν κατανοήσει την ύλη.
Το Θέμα Α έχει σαφή διατύπωση και δεν αναμένεται να προβληματίσει τους μαθητές, με εξαίρεση ίσως το Α2 ερώτημα.
Το Θέμα Β στηρίζεται στην αποστήθιση της θεωρίας και δεν απαιτεί ιδιαίτερη κριτική ικανότητα για να απαντηθεί.
Το Θέμα Γ απαιτεί από τον μαθητή να χρησιμοποιήσει την κριτική του σκέψη, ενώ ειδικότερα το ερώτημα Γ3 χαρακτηρίζεται από πρωτοτυπία.
Το Θέμα Δ είναι στην ίδια λογική με το Θέμα Γ, μόνο που τα ερωτήματα Δ3, Δ4 και Δ5 είναι δυσκολότερα σε σχέση με τα προηγούμενα. Το ερώτημα Δ5 είναι αυτό που αναμένεται να προβληματίσει περισσότερο τους μαθητές, καθώς η αιτιολόγησή του απαιτεί περισσότερο αυτοσχεδιασμό σε σχέση με τα υπόλοιπα ερωτήματα.
Συμπερασματικά, ο καλά προετοιμασμένος μαθητής αναμένεται να μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία τα φετινά θέματα της Βιολογίας. Ωστόσο, η ύπαρξη κάποιων «έξυπνων» ερωτήσεων, πιθανόν να μειώσει τον αριθμό των παιδιών που θα αριστεύσουν.